Inleiding

Met de transitie van fossiele brandstoffen naar andere vormen van energie, worden nieuwe methoden van mechanisch vermogen binnen de industrie ontwikkeld. Elektrificatie op zich is niet nieuw, de schaal en de compacte hoge vermogens daarentegen wel. Deze compacte behuizingen vragen om nieuwe methoden van koeling. Hier kan Oversluizen bij helpen.

Elektrificatie

Warmte ontwikkeling

Met de huidige ontwikkelingen mag generiek aangenomen worden dat van het geïnstalleerde vermogen 5% in warmte zal worden omgezet. Hierbij mag voor frequentieomvormers 5% a 6% worden aangenomen. Voor elektromotoren ligt dit lager.

De ABB ACS880-17LC-1000A-7 produceert met een nominaal vermogen van 800 kW, 38 kW thermische warmte. Vanuit de ABB fabriek wordt vervolgens gespecificeerd dat het koelmiddel (water/glycol) met een maximale temperatuur van 36 graden de omvormer in mag gaan. Dit geldt in zowel de winter- als in de zomermaanden.

Lage temperaturen

De koeling zal in de Nederlandse zomermaanden met buitentemperaturen van 30+ graden al problematisch worden, zeker als dit oploopt naar 35+ of 40 graden Celsius. Ondanks dat het mogelijk is om 3 tot 5 graden kouder koelmiddel te genereren dan de buitenluchttemperatuur d.m.v. adiabatische koeling, gaat Oversluizen het liefst in gesprek met de leverancier en/of de (eind)klant. Tijdens deze gesprekken kan een geoptimaliseerd koelschema opgezet worden, wat naast efficiënt op het gebied van elektrisch verbruik, ook qua prijs verstandig is.

Waterpomp

Naast de koeler als hoofdcomponent, berekent Oversluizen ook de benodigde waterpomp. Hierbij wordt rekening gehouden met tegendrukken van de individuele componenten, debiet (liters per minuut of m3/u) en benodigde opvoerhoogte.

Merk onafhankelijk
O.a.: ABB, Danfoss (Vacon), Siemens, etc